Aktivnosti

Upravljanje zgradama u Kragujevcu, godinu dana nakon usvajanja novog Zakona o stanovanju i održavanju zgrada

Upravljanje zgradama u Kragujevcu, godinu dana nakon usvajanja novog Zakona o stanovanju i održavanju zgrada

Novi Zakon o stanovanju I održavanju zgrada je u primeni više od godinu dana, a rezultati njegove primene u gradu na Lepenici zaključno sa 1.junom 2018 godine su sledeći: trenutno je registrovano 722 stambene zajednice što je po nekim pretpostavkama 50% od ukupnog broja svih zgrada (ulaza, više ulaza, posebnih lamela…)

U 2/3 stambenih zajednica stanari su su odlučili da izaberu za upravnika nekog od komšija iz svoje zgrade kao izabranog upravnika. U 1/3 stambenih zajednica stanari su se odlučili za profesionalnu upravu.

Druga polovina zgrada koje nisu do sada registrovane I gde se stanari nisu mogli sami organizovati, a nisu izabrali nekog od profesionalnih upravnika, sudeći po rokovima koji su istekli za registraciju stambenih zajednica, verovatno će dobiti prinudnog upravnika, tj. nekog od profesionalnih upravnika sa liste prinudnih upravnika koja se nalazi u Gradskom odeljenju za imovinu.

Iz javno dostupnih podataka o profesionalnoj upravi najviše poverenja stanari imaju u firme iz Kragujevca koje se bave organizovanjem profesionalnog upravljanja, dok je zanemarljivo prisustvo firmi van Kragujevca, čime su kragujevčani iskazali svoj lokalpatriotizam.

Jedna firma I njeni profesionalni upravnici su ubedljivo najviše simpatija pobrali medju stanarima Kragujevca koji su se odlučili za profesionalnu upravu, a to je ‘’Naš upravnik 034 doo’’ iz Kragujevca. Firma je osnovana od starne Udruženja gradjana ‘’Kragujevački kućni savet’’ koje u svojim redovima okuplja I više od 200 amaterskih upravnika izabranih iz redova stanara. Kragujevački kućni savet  KKS je kako kroz amatersku upravu, tako i kroz profesionalu upravu, objedinio u svojim redovima više od 50% upravnika u gradu na Lepenici I time u svakom pogledu opravdao svoje postojanje, postavljajući standarde u poslu upravljanja zgradama.